• DatoTorsdag 25/11/21
  • Tidspunkt 18:00 -
  • Sted Kulturhuset, Oslo

Oppslukt av frykt eller inspirert til handling?

  • Del:

HVORDAN SNU ANGST TIL HANDLING I KAMPEN MOT KLIMATRUSSEL OG ATOMVÅPEN?

Et arrangement av Norske leger mot atomvåpen, Legenes klimaaksjon og ICAN Norge.

Flere voksne og barn forteller at de ligger våkne om natta og frykter for verdens fremtid under global oppvarming. Sorg over tapt natur, skrekk over akutte ekstremværhendelser, og bekymring for hva framtiden vil bringe er alle naturlige reaksjoner. Når er klimaangsten en konstruktiv drivkraft, og når bikker den over i handlingslammelse og destruktiv fortvilelse? Bekymringene har gitt opphav til en ny faggruppe: klimapsykologene.

 

Det er ikke lenge siden frykten for atomkrig utløste søvnløse netter hos mange i befolkningen. Faren for bruk av atomvåpen er minst like høy i dag, men angsten ser ut til å ha sluppet taket. For noen har den gått over i apati. Mens klimaendringene kan observeres og erfares, fremstår trusselen om atomkrig som fjern. Er folks engasjementet kvalt av indre uro og en slags apokalyptisk fatigue? Eller er det mulig å snu individuell avmakt til en ny kollektiv aktivisme for de store globale truslene verden idag står overfor?

 

Vi har hentet inn en psykolog og forsker på klima- og miljøpsykologi og to fremstående aktivister fra miljøbevegelsen og kampen mot atomvåpen. Vi stiller spørsmålet: hvordan kan vi kommunisere rundt eksistensielle trusler for å inspirere til handling?

 

BEATRICE FIHN, leder for ICAN, Den internasjonale kampanjen for å avskaffe atomvåpen.

FRODE PLEYM, leder for Greenpeace Norge.

ERIK NAKKERUD, høyskolelektor i psykologi ved Oslo Nye Høyskole og forfatter.

 

Det vil også bli mulig å følge arrangementet digitalt på Youtube.