NRK 1 viste TV-dokumentaren fra BBC "Correspondent" som fikk Israel til å erklære offisiell boikott av BBC.
Dokumentaren presenterer det israelske atomvåpenets historie, og spesielt skjebnen til den politiske fangen Mordechai Vanunu som ble dømt i en lukket rettssak i Israel, etter å være bortført av israelske agenter (Mossad) fra London via Roma. Den reiser spørsmål rundt ytringsfrihet og demokrati og storpolitikk knyttet til Israels atomvåpen - og bringer frem i dagen helt nytt stoff om den klikk og den person i Israel som fremfor alle andre har satt alt inn på å hindre Vanunu i å gjenvinne sin frihet.
Man får se Shimon Peres, så flinthard i øyne og tale at få gjør ham det etter.
Norge, med sitt salg av tungtvann, har sin del i ansvaret for Vanunus skjebne, dvs. for at Vanunu oppdaget at han arbeidet i en atombomefabrikk og fant å måtte følge sin samvittighet ved å overlevere fotos han hadde tatt inne i Dimona-anlegget til the Sunday Times i 1986.
For sitt uredde forsvar av sitt folk og verden mot utslettelse ved atomvåpen ble Vanunu i mai 2001 æresdoktor ved Tromsø universitet - og han er gjennom de siste 15 år nominert til Nobels Fredspris, senest for 2003 av en gruppe norske professorer etter initiativ fra professor Edvard Vogt, Bergen.
Israel har lovet å slippe Vanunu fri 22. april 2004, etter 17 1/2 år, hvorav de nesten 12 første i umenneskelig tortur (nær total isolasjon). Det vil skje et halvt år før han fyller 50. Fremtiden vil være svært usikker, han slipper fri og skal bygge en tilværelse i en alder da svært mange mister jobben fordi de anses som for gamle. Men Vanunu har stor optimisme og apetitt på fremtiden.
Den 30. september i år skal 17-årsdagen i fengsel markeres ekstra sterkt med arrangementer verden rundt.