FNs internasjonale dag for total avskaffelse av atomvåpen markeres lørdag 26. sept. – Norge hindrer fremgang i atomnedrustningen, hevder tidligere FN-diplomat.

24. september 2015 

OSLO: Førstkommende lørdag markeres FNs internasjonale dag for total avskaffelse av atomvåpen. Til Litteraturhuset i Oslo kommer tidligere nedrustningsdiplomat Richard Lennane, som mener den nåværende norske regjeringen hindrer sårttiltrengt fremgang i det globale nedrustningsarbeidet.

Siden Ikke-spredningsavtalen endte i fiasko i vår, har flere og flere stater tilsluttet seg det mye omtalte “humanitære løftet” om å jobbe for å forby og avskaffe atomvåpen. Nå, like før FNs 70. generaldebatt starter på mandag, er tallet oppe i 117 land. Lennane, som er tidligere australsk diplomat og har jobbet mange år med nedrustningsspørmål i FN, mener det er oppsiktsvekkende at ikke Norge er blant dem.

– Det burde være selvsagt at Norge, som tradisjonelt er kjent som en forkjemper for humanitær nedrustning, støtter det humanitære løftet, sier Lennane. – I stedet snakker Børge Brende kun om behovet for å opprettholde ”strategisk stabilitet”, og at løftet er ”uforenlig” med Norges forpliktelser i NATO.

Lennane forklarer at både FN og de nåværende nedrustningsforaene er håpløst fastlåste når det kommer til atomvåpennedrustning, og mener det er tvingende nødvendig med et nytt juridisk instrument som kan legge grunnlaget for gjensidig avspenning og nedrustning.

– Det er lett å skylde på atomvåpenstatene for at det ikke skjer noe. Men vi må også å se på rollen til land som Norge, stater som ikke har atomvåpen selv, men er medlem av en kjernefysisk allianse og nekter å støtte tiltak som kan føre til reell fremgang. De er en vesentlig del av problemet.

Daglig leder i ICAN Norge, Anne Marte Skaland, er enig med Lennane. – Denne uken kom nyheten om at Russland truer med å utplassere atomvåpen i enklaven Kaliningrad, dersom

ikke USA skrinlegger planene om å oppgradere sine atomvåpen på tysk jord. Nettopp denne skremmende utviklingen gjør at det haster. Norge må ta ansvar og støtte positive tiltak for nedrustning, sier Skaland.

OM ICAN
Den internasjonale kampanjen for å forby atomvåpen (ICAN) er en global koalisjon av organisasjoner som mobiliserer folk til å inspirere, overtale og presse myndighetene til å sette i gang forhandlinger om et internasjonalt atomvåpenforbud. Koalisjonen har over 400 medlemsorganisasjoner i 95 land, og ble lansert i 2007.

RESSURSER

The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons: www.icannorway.no

Åpent seminar på Litteraturhuset 26. september. Nuclear Disarmament: Is Norway Helping or Hindering?

Tusenvis møtte opp for atomvåpenforbud i Oslo

Det Humanitære Løftet

Stater som har tilsluttet seg det humanitære løftet

Principles of a ban treaty

KONTAKTER
Daglig leder i ICAN Norge Anne Marte Sundnes Skaland 
skaland@icanw.org
Tlf. 975 73 517
 
Rådgiver i ICAN Norge, Sigrid Z. Heiberg 
sigrid@icanw.org
Tlf. 406 41 077
 
Richard Lennane 
richard@wildfire.org
+41 79 326 99 57