Vil Norge støtte FN-vedtaket om at atomvåpen aldri må brukes igjen, under noen omstendighet?
Hvert år legges det frem en resolusjon i FNs generalforsamling som sier at atomvåpen har katastrofale humanitære konsekvenser og at det er i menneskehetens interesse at atomvåpen aldri brukes igjen under noen omstendigheter. Avstemming i førstekomitéen, der dette vedtaket ligger, starter fredag den 28. oktober.
Norge valgte å trekke seg da en tilsvarende uttalelse ble lagt frem under Ikkespredningsavtalens tilsynskonferanse i august. 147 land stod bak uttalelsen. Eivind Vad Petterson, statssekretær i Utenriksdepartementet, sa den gang at Norge står inne for innholdet, men kan ikke støtte den som eneste Natoland. Petterson påstod også at Norge jobbet hardt for få med andre Natoland.
Norske leger mot atomvåpen, Nei til Atomvåpen og Norsk Folkehjelp var i førstekomité av FNs generalforsamling forrige uke. I våre samtaler med norske og utenlandske diplomater er det ingenting som tyder på at Norge jobber for å få likesinnede til å stemme for resolusjonen om atomvåpens humanitære konsekvenser, til tross for lovnader om økt satsing i Hurdalsplattformen. I 2021 stemte Natolandene Hellas og Nord-Makedonia for, det samme gjorde Sverige og Finland.
I dagens spente sikkerhetspolitiske situasjon, der Putin truer med bruk av atomvåpen, må vi gjøre det vi kan for å styrke tabuet mot bruk. Skal vi fordømme Putins atomtrusler, må vi kunne si klart og tydelig det er i menneskehetens interesse at atomvåpen aldri blir brukt igjen. Det kan Norge gjøre ved å støtte dette FN-vedtaket.
UD bruker viktigheten av samhold i Nato som unnskyldning. Vi er enige i at Natosamhold er viktig, men tviler på at Nato er en såpass skjør allianse at samholdet skulle bli utfordra av at Norge støtter en slik resolusjon. Vi har også indikasjoner fra våre samarbeidspartnere i Tyskland om at de antakelig vil følge etter om Norge går foran, akkurat som deltakelse som observatør på statspartsmøtet i juni. Jens Stoltenberg har selv nylig uttalt atomvåpenbruk i Ukraina er uakseptabelt.