Norske leger mot atomvåpen, ICAN Norge og Nei til Atomvåpen har sendt brev til utenriksminister Espen Barth Eide med spørsmål om hvordan atomvåpenøvelsen den 23. juni samsvarer med norsk atomvåpenpolitikk.

Nedenfor er brevet sendt til utenriksminister Espen Barth Eide den 27. august 2024 gjengitt i sin helhet. 

 

Spørsmål om Norges støtte til amerikansk atomvåpenøvelse den 23. juni 2024

Gjennom offentlig tilgjengelige kilder har det kommet fram at det den 23. juni ble gjennomført en atomvåpenøvelse med støtte fra Norge, i Norges umiddelbare nærområder. Øvelsen involverte en amerikansk ubåt, USS Tennessee, som kom opp til overflaten utenfor den norske kysten, og et amerikansk strategisk kommunikasjonsfly, E-6B Mercury, som lettet fra Rygge flyplass. Flyet kommuniserte med ubåten og øvde høyst sannsynlig på å sende utskytningskoder. Ballistiske missilubåter som USS Tennessee, bærer atomvåpen med en estimert sprengkraft tilsvarende 1266 Hiroshima-bomber.

Det norske forsvaret publiserte flere bilder av at de besøkte ubåten på X. I tillegg deltok personell fra det norske forsvars- og utenriksdepartementet på et besøk til kommunikasjonsflyet, inkludert statssekretær Eivind Vad Petersson. 

Det er, så langt våre organisasjoner vet, første gang at norsk territorium har blitt brukt i en øvelse som involverer atomvåpen, og første gang amerikanske atomvåpen beviselig har vært så nære det norske fastlandet siden den kalde krigen. 

Enhver bruk av atomvåpen vil ha katastrofale humanitære og medisinske konsekvenser, enten det er ved villet bruk, en ulykke eller teknisk svikt. I lys av risikoen atomvåpen utgjør for oss alle, vil ICAN Norge, Nei til Atomvåpen og Norske leger mot atomvåpen gjerne motta Utenriksministeren sin forståelse av hvordan øvelsen samsvarer med norsk atomvåpenpolitikk og målet om en verden uten atomvåpen. I den forbindelse har vi følgende spørsmål: 

  • Hvilke vurderinger ligger bak beslutningene om å tilrettelegge for og gi offentlig støtte til øvelsen?
  • Hvordan samsvarer Norges støtte til øvelsen med arbeidet for å sette fokus på de humanitære konsekvensene av atomvåpen, som stadfestet i Hurdalsplattformen? 
  • I hvilken grad påvirker øvelsen spenningene i Norges nærområder og risikoen for misforståelse og kjernefysisk eskalering?


Vennlig hilsen,

Maja Fjellvær Thompson
Daglig leder, Norske leger mot atomvåpen

Daniel Gudbrandsen-Farsjø,
Koordinator for ICAN Norge

Philippe Bédos Ulvin
Politisk rådgiver, Nei til Atomvåpen