Søndag 23. juni ble det gjennomført en amerikansk atomvåpenøvelse i tilknytning til Norge. Ved å knyttes til slike øvelser, er Norge med på å legitimere verdens verste masseødeleggelsesvåpen. Under finner du svar på hva øvelsen gikk ut på, hvilke konsekvenser det har for Norge og hvordan norsk politikk muliggjør slike aktiviteter. 

1. Hva skjedde søndag 23. Juni?

Søndag 23. juni lettet et amerikansk “dommedagsfly”, E6-B Mercury fra Rygge flyplass, og fløy vestover over Sør-Norge, til et punkt omtrent 35 kilometer fra den norske kysten. Der sendte flyet krypterte koder for utskytning av atomvåpen til ubåten USS Tennessee, som dukket opp fra havdypet. Det er, så langt vi vet, første gang at norsk territorium har blitt brukt i en øvelse som involverer atomvåpen, og første gang amerikanske atomvåpen beviselig har vært så nære det norske fastlandet siden den kalde krigen.


2. Kan det bekreftes at det var atomvåpen ombord i ubåten USS Tennessee? 

Ifølge Hans Kristensen har Ohio-klassen ubåter, som USS Tennessee tilhører, en standard utrustning på 20 missiler som kan holde til sammen 90 atomstridshoder med en samlet sprengkraft på ca. 19 megatonn. Dette tilsvarer en estimert sprengkraft på 1266 Hiroshimabomber. Det er høyst usannsynlig at ubåten var ute på oppdrag uten disse missilene ombord, da det ville stride mot en amerikansk praksis som har vært etablert i rundt 70 år. Dessuten ville ubåten måtte avlastet missilene i USA, for så å utføre øvelsen utenfor Norge, og deretter returnert til USA for å hente missilene. Ubåten dro derimot til Storbritannia før og etter øvelsen 23. juni, der det ikke finnes noen avtale for å utstasjonere missiler til ubåter. 

3. Var ubåten inne i norske territoriale farvann?

Nei. USS Tennessee befant seg omtrent 35 kilometer fra det norske fastlandet. Grensen for territoriale farvann er på 12 nautiske mil, altså 22 kilometer, fra kysten. 

Ubåten var imidlertid innenfor det som kalles norsk tilstøtende sone, som strekker seg 12 nautiske mil ut fra det territoriale farvannets ytre grense. I den tilstøtende sonen har Norge blant annet retten til å arrestere fartøy som har brutt eller er på vei til å bryte norske lover innenfor territoriale farvann. Skipet var også innenfor norsk økonomisk sone og kontinental sokkel, som strekker seg flere hundre nautiske mil fra kysten og gir råderett over de ressurser som befinner seg der. 


4. Hvilke konsekvenser har det for Norge at vi knyttes til en amerikansk atomvåpenøvelse?

Norge blir med dette sett på som en medskyldig stat av andre atomvåpenstater, som nabolandet Russland, og har nå vist at vi er deltagende i infrastrukturen som kreves for å bruke atomvåpen. Dette gjør at Norge etter all sannsynlighet regnes som et mål for russiske atomvåpen. Norges nærområder blir en arena for maktdemonstrasjoner med atomvåpen og eskalering som løper løpsk, noe som øker risikoen for et uhell eller en faktisk konfrontasjon. Selv hvis en konfrontasjon begrenses til én enkelt detonasjon av atomvåpen flere titalls kilometer fra fastlandet, noe som er usannsynlig, vil strålingen fra denne ramme den norske befolkningen, og ha negative konsekvenser for dyr, natur og miljø. Faktisk bruk av atomvåpen på norsk territorium vil ha katastrofale konsekvenser, og skape en umiddelbar humanitær krise det ikke finnes beredskap for.

 

5. Hva var Norges rolle i denne øvelsen?

Norge fasiliterte øvelsen ved å tillate at norsk jord, luftrom og tilstøtende havområder ble brukt av de amerikanske fartøyene. Norge gav også en tydelig symbolsk støtte, ved at det ble publisert bilder av militært personell fra det norske forsvaret som får en omvisning på USS Tennessee. Statssekretær i utenriksdepartementet Eivind Vad Petersson deltok på omvisning på E6-B dommedagsflyet når dette stod på Rygge flystasjon. Det ble også posert for bilde på dekket av ubåten med norsk flagg for å markere øvelsen. 

 

6. Hvordan muliggjør regjeringens politikk at Norge knyttes til slike øvelser?

I dag fører Norge en slags spagatpolitikk, der vi på den ene siden har et uttalt mål om total avskaffelse av atomvåpen og på den andre siden påberoper oss retten til at USA og Storbritannia kan bruke atomvåpen på våre vegne. 

I stedet for å være med i det internasjonale arbeidet for å stigmatisere og avskaffe atomvåpen, bidrar Norge til å skjerme atomvåpenstatene for press ved å bygge opp under ideen om kjernefysisk avskrekking. 

Norge har tidligere tydelig fordømt Russlands trusler om bruk av atomvåpen, øvelser med atomvåpen og utplassering av atomvåpen i Belarus. Dobbeltstandarden blir tydelig når vi både knyttes til amerikansk atomvåpenøvelser, og unngår å ta avstand fra alliertes aktiviteter med atomvåpen. 

Den eneste måten å unngå å knyttes til slike øvelser, er ved å ta tydelig avstand fra alle aktiviteter relatert til atomvåpen, og bygge opp under arbeidet som gjøres internasjonalt for total avskaffelse av atomvåpen. 

7. Har myndighetene i Russland reagert på øvelsen utenfor Norge?

Russland har kommet med flere signaler både før og etter øvelsen, som tegner seg inn i den eskalerende dynamikken med USA. Få dager før øvelsen USS Tennessee deltok i, sendte Russland en atomubåt, Kazan, til Havanna på Cuba. Ubåten streifet amerikanske farvann da den passerte Florida. Episoden vekket minner fra Cubakrisen i 1962 da verden var svært nær en atomkrig. 

Senere har Russland endret planene for atomubåten Tambov, som i stedet for å seile til St. Petersburg i anledning den årlige militærparaden der i august, har seilt nordover langs norskekysten, sannsynligvis for å dra til den russiske basen på Kolahalvøya. Ifølge The Barents Observer er det planlagt at den russiske marinen vil avholde en øvelse i farvannene rundt Skandinavia i starten av august.