Under fredsprisdagene skapte vi oppmerksomhet rundt budskapet til Nihon Hidankyo og de overlevende fra Hiroshima og Nasaki. 

Tirsdag 10. desember ble Nobels Fredspris utdelt til organisasjonen Nihon Hidankyo i Oslo Rådhus. Nihon Hidankyo får prisen for innsatsen deres for at atomvåpen må avskaffes og for å vitne om hvorfor atomvåpen aldri må brukes igjen. Under fredsprisdagene 9.-11. desember ble det gjennomført en rekke arrangementer i Oslo, som satt vitnesbyrdene og deres budskap om at atomvåpen må avskaffes, i sentrum. Her følger en oppsummering av arrangementene vi har vært involvert i. Se også bilder fra arrangementene her

Fredsprisdagene var et samarbeid mellom flere organisasjoner, som gikk sammen for å sette søkelys på budskapet til Nihon Hindankyo

 

Traner mot atomvåpen: Oppfordring til norsk lederskap

Stortinget, 9. desember kl 09:00

Fredprisuken startet med en markering utenfor Stortinget med utdeling av papirtraner, Nihon Hidankyos logo og et symbol på kampen mot atomvåpen.

Sammen med Hibakusha - overlevende etter atomvåpenengrepet mot Hiroshima og Nagasaki - møtte vi opp på Eidsvolls plass for å vise våre folkevalgte at atomvåpen må avskaffes. Beslutningstakere, sivilsamfunn og andre mottok papirtraner med budskapet om at Norge må signere FNs atomvåpenforbud. 

En barneskoleklasse viste at yngre generasjoner tar de overlevendes fortellinger videre, de delte ut papirtraner til politikere og pyntet juletreet på Eidsvolls plass med Nihon Hidankyos symbol.  

Under markeringen hørte vi nydelig sang fra Karoline Strømsrud, og appell fra Daniel Gudbrandsen, politisk rådgiver i Nei til Atomvåpen. 

Sammen åpnet vi uken med et tydelig budskap til Stortinget om at atomvåpen må avskaffes. 

Foto: ICAN | Kasper Fosser

Frø for fred

Botanisk hage, 9. desember kl 15:00

Hibakujumoko er det japanske ordet for trær som overlevde atombombingen av Hiroshima og Nagasaki i 1945. Frø fra disse trærne har blitt symboler for fred, og blitt sendt rundt om i verden, også til Botanisk hage på Tøyen. Naturhistorisk museum inviterte i forbindelse med årets fredsprisutdeling til en frøseremoni for fred. 

Under frøseremonien, fikk Botanisk hage nye frø fra trærne som overlevde atomangrepet. Seremonien viste også fredstrærne som har vokst frem her i Oslo, siden det ble sådd frø i 2017, da ICAN fikk Nobels fredspris for sitt arbeid mot atomvåpen. Tøyen orkester spilte vakker musikk under seremonien. 

Foto: ICAN | Kasper Fosser

Vitnesbyrd og lysseremoni

Deichman Bjørvika, 9. desember kl 18:00

Kvelden før fredsprisutdelingen, var i overkant av 150 mennesker samlet til å høre fra en av de overlevende fra Hiroshima og Nagasaki, 79 år etter at atombombene ble sluppet over Japan. Dette ble et sterkt møte med vitnesbyrd fra Hashizume Bun, overlevende fra Hiroshima. Hun var 14 år da bomben ble sluppet. 

Arrangementet startet med den sterke filmen Hibakusha Testimonies, laget av Werner Anderson. 

Etter vitnesbyrdet, ledet Susi Snyder i ICAN internasjonalt en panelsamtale med Marianne Borgen, tidligere ordfører i Oslo, og Knut Mork Skagen, styreleder i Norske leger mot atomvåpen, om hvordan vi som mennesker og samfunn kan engasjere oss for nedrustning og hvorfor det nytter. 

Foto: ICAN | Kasper Fosser

Etter arrangementet, ble det arrangert en lysmarkering på Anne-Cath. Vestlys plass. Sammen med overlevende etter atomvåpenangrepene mot Hiroshima og Nagasaki, tente vi lys for fred og kampen for en verden uten atomvåpen. De overlevende ba Norge ta lederskap i innsatsen for avskaffelse av atomvåpen. 

Charlie Dougherty, daglig leder i Norges Fredsråd, holdt appell og Det norske jentekor bidro med stemningsfull sang. Det var en sterk avslutning på den første dagen i årets fredsprisuke. 

Foto: ICAN | Kasper Fosser

Stortingsseminar: Norge må styrke innsatsen for nedrustning

Stortinget, 10. desember kl 10:15

Dagen da Nobels Fredspris ble utdelt, åpnet med et stortingsseminar, arrangert av ICAN Norge i samarbeid med Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti. Kunihiko Sakuma og Tamiko Nishimoto, begge overlevende fra Hiroshima delte sine vitnesbyrd. 

For representantene som var tilstede, var det helt tydelig at atomvåpen har katastrofale konsekvenser for enkeltmennesker, byer og samfunn, og derfor må atomvåpen også avskaffes. 

De overlevende tilstede var tydelige i sitt budskap om at Norge må ta lederskap i arbeidet mot atomvåpen og signere FNs atomvåpenforbud. 

Foto: ICAN | Kasper Fosser

Visning av fredsprisutdelingen med de overlevende 

Deichman Bjørvika, 10. Desember kl 13:00

Sammen med en gruppe overlevende, samlet de som ønsket det seg på Deichman Bjørvika, for å se utdelingen av Nobels Fredspris

Det var et sterkt øyeblikk for alle til stede, da Terumi Tanaka, medleder i Nihon Hidankyo, holdt nobelforedraget under utdelingen. De overlevende har jobbet utrettelig for at atomvåpen må avskaffes, og dette var en viktig anerkjennelse av arbeidet deres for å få fremgang for nedrustning. 

Foto: ICAN | Kasper Fosser

Det årlige fakkeltoget

Brynjulf Bulls plass, 10. desember 17:15

Fakkeltoget for Nihon Hidankyo begynte på en ny og betydningsfull startlokasjon: Brynjulf Bulls plass ved Nobels Fredssenter! Over 1000 mennesker var samlet for å feire vinnerne av Nobels Fredspris. 

Under markeringen bidro Jonas Alaska med musikk og sang. Vi hørte også appeller fra Raymond Johansen, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Melissa Parke, leder i ICAN, Dag-Inge Ulstein, stortingsrepresentant for KrF og Gaute Børstad Skjervø, leder i AUF. 

En gruppe hibakusha ledet så fakkeltoget bort til Grand Hotel, for å gratulere medlederne i Nihon Hidankyo. 

Foto: ICAN | Kasper Fosser

Vitnesbyrd med ungdomspartiene

Deichman Bjørvika, 11. desember kl 08:15

Dagen etter utdelingen, samlet ungdomspolitikere seg for å høre vitnesbyrd fra overlevende. 

Rumi Hanagaki, overlevende fra Hiroshima, og Shizuko Mitamura, overlevende fra Nagasaki delte begge sterke skildringer om hva som skjedde de grusomme dagene i 1945, og hvordan det har påvirket livene deres. 

Representanter fra Unge Sentrum, Senterungdommen, Sosialistisk Ungdom og AUF var tilstede for å høre vitnesbyrdene. 

Medisinske konsekvenser av atomvåpen

Legenes hus, 11. desember kl 17:00

Leger og helsepersonell møttes på Legenes Hus for å høre vitnesbyrd fra Dr. Masao Tomonaga, overlevende fra Nagasaki og tidligere direktør for Røde Kors-sykehuset i Nagasaki. 

Dr. Tomonaga fortalte om hvordan et atomvåpen ødela byen Nagasaki, drepte over 900 leger, helsepersonell og medisinstudenter, og skapte en humanitær katastrofe hvor det ikke var mulig å yte tilstrekkelig medisinsk assistanse. 

Anne-Karin Rime, president i Legeforeningen, ønsket velkommen og Helene Skovdahl, styremedlem i Norske leger mot atomvåpen, ledet arrangementet. 

Foto: ICAN | Kasper Fosser

Vitnesbyrd på Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo, 11. desember kl 18:00

Over 350 mennesker møttes på Georg Sverdrups hus på Universitetet i Oslo, for å høre fra medlemmer av Nihon Hidankyo

Hiroshi Kanamoto, Hideto Matsuura og Emiko Honma fortalte sine vitnesbyrd, og fortalte om de krevende, men også fine stundene gjennom deres liv. Hovedbudskapet var at atomvåpen må avskaffes!

I tillegg til de overlevende, deltok en delegasjon fra Hiroshima Nagasaki Peace Messengers. Organisasjonen består av skoleelever som jobber for å fortelle historiene til Hibakusha, og flere av elevene har selv besteforeldre og andre familiemedlemmer som opplevde de grusomme bombingene av Hiroshima og Nagasaki. Natsuki Kai, Yuka Ohara, Haruna Shimazu og Rin Tsuda fortalte hvordan de jobber for å spre informasjon om de katastrofale humanitære konsekvensene av atomvåpen. 

Åse Gornitzka, pro-rektor ved Universitetet i Oslo ønsket velkommen. Samtalen ble ledet av Yoko Futani, fra Studenter uten Grenser. Filip Larsen fra Nei til Atomvåpen sitt studentlag i Oslo avsluttet arrangementet. 

Foto: Nei til Atomvåpen | Olav Helland

Fra Hiroshima til Gaza

Chateau Neuf, 11. desember kl 18:30

Vitnesbyrdene fra Hiroshima og Nasaki har vært avgjørende for å vise hvilke konsekvenser bruk av atomvåpen hadde for menneskene, byene og samfunn. Vitnesbyrd er like avgjørende for at vi skal forstå hva som foregår i den pågående krigen i Gaza. 

Lex International, Aksjonsgruppa for Palestina, Palestinakomiteen i Norge, Norsk Folkehjelp og ICAN Norge inviterte til en samtale mellom Motaz Azaiza, palestinsk journalist, og Rumi Hanagaki, overlevende fra Hiroshima. Samtalen ble ledet av Nosizwe Baqwa, og Beatrice Fihn ønsket velkommen. 

Det var en sterk avslutning på fredsprisdagene, hvor det var tydelig hvorfor det er så viktig å flytte fokus fra strategiske militærplanlegging til hva krig og atomvåpen gjør med mennesker, byer og samfunn. 

Foto: ICAN | Kasper Fosser


Vi vil takke for innsatsen under fredsprisdagene for å fremheve budskapet til Nihon Hidankyo og de overlevende om at atomvåpen må avskaffes. Vi står i solidaritet med de overlevende gjennom handling. Bli med på laget og krev at Norge tar avstand fra atomvåpen og signerer FNs atomvåpen.