80 år etter at atomvåpen først ble brukt i krig for å ødelegge Hiroshima og Nagasaki, hvor mer enn 200 000 mennesker, inkludert 38 000 barn, ble drept, møtes statene under FNs atomvåpenforbud. Møtet avsluttet med en kraftfull politisk erklæring som fordømmer atomvåpen, utfordrer kjernefysisk avskrekking og som minner oss alle på at det finnes et alternativ: stigmatisering og avskaffelse av atomvåpen gjennom FNs atomvåpenforbud. 

Statspartene kommer med den sterkeste fordømmelsen av kjernefysisk avskrekking som et multinasjonalt forum noen gang har kommet med. I den politiske erklæringen slår de fast: "Atomavskrekking er basert på selve eksistensen av risiko fra atomvåpen, som truer overlevelsen til alle."

Masako Wada, som overlevde bombingen av Nagasaki og er assisterende generalsekretær i Nihon Hidankyo – som ble tildelt Nobels fredspris i Oslo i desember i fjor – deltok på møtet og uttalte: "Det finnes land, inkludert Japan, som hevder at atomavskrekking forhindrer bruken av atomvåpen. Men det finnes ingen garanti for dette, og effektiviteten har aldri blitt bekreftet. Derimot er det oppmuntrende at dette møtet vedtok en erklæring som klart avviser atomavskrekking."

Maja Fjellvær Thompson, daglig leder i Norske leger mot atomvåpen, har observert møtet. 

- Dette er ikke tiden for Norge og andre europeiske land til å øke sin avhengighet av atomvåpen, sier Thompson

- Vi må lytte til de overlevende når de deler sine vitnesbyrd, når de forteller om at atomvåpen har uakseptable konsekvenser og krever at de må avskaffes, fortsetter hun.  

Mens statspartene har diskutert nedrustning i FN, ser vi stemmer i Europa som diskuterer om de skal akseptere Emanuel Macrons tilbud om å ligge inn under en fransk atomparaply, og til og med stemmer som snakker om nordiske atomvåpen. Disse forslagene vil undergrave Ikkespredningsavtalen og spekulasjonene bidrar til å sette hele ikkespredningsregimet i fare. EU-medlemmene Østerrike, Irland og Malta, har sammen med resten av statspartene i FNs atomvåpenforbud fastslått: "Den fortsatte avhengigheten av atomvåpen i enkelte staters militære og sikkerhetspolitiske konsepter, doktriner og strategier undergraver global sikkerhet og øker risikoen for eskalering og spredning."

Statspartene ble enige om at den beste måten å fremme sikkerhet på, er å styrke normen mot atomvåpen ved å få den andre halvparten av medlemslandene i FN til å ta avstand fra atomvåpen og slutte seg til FNs atomvåpenforbud. 
Tuva Widskjold, koordinator i ICAN Norge, var i New York sammen med en delegasjon av representanter for ICAN Norges partnerorganisasjoner: 

- Argumentene for kjernefysisk avskrekking holder ikke vann. Atomvåpenstatene og deres støttespillere, som Norge, tar en enorm risiko på min og dine vegne, sier Widskjold

- I en usikker tid må Norge hegne om internasjonalt samarbeid på nedrustningsfeltet. Vi må tørre å stå opp for humanitære prinsipper og være tilstede der diskusjoner om nedrustning foregår, fortsetter Widskjold. 

- Det gir energi å se at andre stater tar ansvar i kampen mot atomvåpen og får til konkrete fremsteg, avslutter Widskjold. 

Norge deltok ikke som observatør på møtet. Nei til Atomvåpen, som også har observert møtet i New York, ønsker Norge velkommen tilbake: 

- Når statspartene møtes i 2026 gleder vi oss til å kunne forholde oss til Norge som en konstruktiv aktør, ikke en stat som ekskluderer seg selv fra viktige nedrustningsdiskusjoner, sier Daniel Gudbrandsen-Farsjø, politisk rådgiver i Nei til Atomvåpen.  

Rundt 1000 representanter fra sivilsamfunn verden over var til stede i New York under statspartsmøtet.

- Den store deltakelsen fra sivilsamfunn viser at folket ønsker handling, nå må politikerene følge etter, avslutter Gudbrandsen-Farsjø. 

Statspartene ble enige om at Sør-Afrika , som selv har kvittet seg med atomvåpnene de hadde under Apartheidregimet, skal lede tilsynskonferansen for FNs atomvåpenforbud 30. november til 4. desember 2026.

Kontakt:

Maja Fjellvær Thompson, daglig leder i Norske leger mot atomvåpen
Tlf: 46425762, maja@legermotatomvapen.no