I forbindelse med markeringen av at USA detonerte atomvåpen over Hiroshima og Nagasaki for 79 år siden, har Den internasjonale kampanjen for å avskaffe atomvåpen (ICAN), lansert en ny rapport om effektene atomvåpen har på barn.

Her er kommentarene til Norske leger mot atomvåpen, ICAN Norge og Nei til Atomvåpen.

Rapporten viser at ved bruk av atomvåpen, har barn større risiko for å dø eller bli skadet av atomvåpen, gitt at barn er mer sårbare for skadene av våpenet: ekstrem varme, trykkbølge og radioaktiv stråling. I tillegg er barn avhengige av voksne for å overleve, som gjør at de er utsatt for større risiko etter en atomvåpendetonasjon.

- Det er hjerteskjærende å lese hva barna fra Hiroshima og Nagasaki, og de mange stedene som har blitt rammet av over 2000 prøvesprengninger, har opplevd. Rapporter som denne viser hvorfor det er så viktig å avskaffe atomvåpen. Norge må signere FNs atomvåpenforbud, forbudet som forbyr alle aktiviteter relatert til atomvåpen, sier Daniel Gudbrandsen-Farsjø, koordinator for ICAN Norge.

 

Slik rapporten beskriver, ble mange barn i Hiroshima og Nagasaki øyeblikkelig gjort om til aske eller damp. I minuttene, timene, dagene og ukene etter angrepene opplevde barn smertefulle dødsfall på grunn av brannskader, trykkskader, andre skader fra eksplosjonene og akutt strålingsskader. Enda flere barn døde flere år og tiår senere av kreft og andre sykdommer forårsaket av den radioaktive strålingen. Leukemi – kreft i blodet – var spesielt utbredt blant unge.

- At Norge stiller seg bak et våpen som har så katastrofale konsekvenser for barn, er ubegripelig. I disse dagene der vi markerer at det er 79 år siden USA detonerte atomvåpen over Hiroshima og Nagasaki, er det enda viktigere at vi tar innover oss hva det faktisk betyr å støtte kjernefysisk avskrekking. Det betyr at dersom atomkrig bryter ut, så er vi delaktige i å myrde hundrevis, tusenvis, kanskje millioner av barn, sier Philippe Bédos Ulvin, politisk rådgiver for Nei til Atomvåpen.

 

Den 23. juni ble det gjennomført en atomvåpenøvelse i tilknytning til Norge, som involverte en amerikansk ubåt, som kom opp til overflaten utenfor den norske kysten, og et amerikansk “dommedagsfly” som lettet fra Rygge flyplass. Det norske forsvaret publiserte flere bilder av at de besøkte ubåten på X

- Det er skremmende at det norske forsvaret for kort tid siden poserte på en ubåt som bærer atomvåpen med en estimert sprengkraft til rundt 1200 Hiroshima-bomber, særlig når vi vet hvilke grusomme lidelser barn er utsatt for etter en detonasjon. Gjennom politikken Norge fører og denne usmakelige “fotoshooten” er Norge med å legitimere slike våpen. Det er uholdbart når vi har verktøy for å avskaffe dette grusomme masseødeleggelsesvåpenet, sier Maja Fjellvær Thompson, daglig leder i Norske leger mot atomvåpen. 
 

Maja Fjellvær Thompson, daglig leder i Norske leger mot atomvåpen
Tlf: 46425762
Epost: maja@legermotatomvapen.no


Philippe Bédos Ulvin, politisk rådgiver i Nei Til Atomvåpen
Tlf: 46676268
Epost: philippe@neitilatomvapen.no


Daniel Gudbrandsen Farsjø, koordinator for ICAN Norge
Tlf: 93282153
Epost: daniel@legermotatomvapen.no