I sitt forslag til statsbudsjett for 2025 halverer regjeringen støtten til organisasjoner som jobber med nedrustning av atomvåpen fra 10 til 5 millioner kroner. 

Leger har hatt en avgjørende rolle i arbeidet for å forstå hvor katastrofale de medisinske og humanitære konsekvensene av atomvåpen er. Når regjeringen sier at de vil fremme slikt arbeid, er det vanskelig å forstå at de forsvarer kutt i støtten til organisasjoner som jobber med å spre informasjon om nettopp dette, sier Maja Fjellvær Thompson, daglig leder i Norske leger mot atomvåpen.

- Når Putin truer med bruk av atomvåpen, kan ikke Norges svar være å kutte støtten til organisasjoner som jobber med nedrustning, sier Tuva Widskjold, koordinator ICAN Norge. 

- Regjeringen skriver at forslaget til budsjett er en “kraftfull forsvarssatsning”. Arbeidet for å redusere faren for bruk av atomvåpen og sikre faktisk kjernefysisk nedrustning er forsvar, og avgjørende for å trygge Norges befolkning, sier Widskjold. 

Summen på 10 millioner kroner har siden 2022 blitt tildelt Leger mot atomvåpen, ICAN Norge, Nei til Atomvåpen, Norges Fredsråd og Norsk Folkehjelp. Kuttet representerer en stor kilde til usikkerhet for organisasjonene. 

- Regjeringen har selv uttalt at for å bidra til å opprettholde tabuet mot atomvåpen, er det er avgjørende å opprettholde kunnskapen om de altutslettende virkningene avdisse våpnene. Når regjeringen også prioriterer forsvar og samfunnsikkerhet høyt, er det vanskelig å forstå at arbeidet for å styrke tabuet mot atomvåpen ikke gjenspeiles i statsbudsjettet, sier Maja Fjellvær Thompson, daglig leder i Norske leger mot atomvåpen. 

I Hurdalsplattformen lovet regjeringen at de skulle “øke Norges innsats for kjernefysisk nedrustning, ta initiativ til å fokusere på de humanitære konsekvensene av atomvåpen og arbeide sammen med land i og utenfor NATO for en verden uten atomvåpen”. Og under FNs generalforsamling som foregår nå, er det å “være en pådriver for nedrustning” blant regjeringens hovedprioriteter.

Lovnadene er også gjentatt i budsjettdokumentet, der det heter “Norge vil fremme arbeid med humanitære konsekvenser av kjernevåpen og støtte opp om multilateralt samarbeid for å redusere risikoen for bruk av kjernevåpen”. 

- Det henger ikke på greip å love alt dette, og samtidig kutte i støtten til nedrustningsorganisasjonene, sier Philippe Bédos Ulvin, politisk rådgiver i Nei til Atomvåpen. 

Organisasjonene har lenge håpet at støtten til nedrustningsarbeid kan øremerkes i kommende statsbudsjett. 

- Sivilsamfunnet trenger forutsigbare rammevilkår for å kunne fortsette å utvikle kompetanse og spre kunnskap om atomvåpen. Dersom debatten skal være balansert, informert og demokratisk, kan ikke denne kunnskapen utelukkende utvikles i regjeringsapparatet. Vi håper videre forhandlinger om budsjettet kan legge til rette for en øremerking av midlene, sier Bédos Ulvin. 


- Vi er helt enige med regjeringen om behovet for kunnskap om nedrustning og viktigheten av å redusere risikoen for bruk av kjernevåpen. Fine ord er dessverre ikke nok. Dersom regjeringen mener alvor med det de selv skriver, må de opprettholde støtten til organisasjoner som jobber med nettopp dette, avslutter Fjellvær Thompson

 

Maja Fjellvær Thompson, daglig leder i Norske leger mot atomvåpen
Tlf: 46425762
Epost: maja@legermotatomvapen.no

Tuva Widskjold, koordinator for ICAN Norge
Tlf: 48056660
Epost: tuva@legermotatomvapen.no

Philippe Bédos Ulvin, politisk rådgiver i Nei Til Atomvåpen
Tlf: 46676268
Epost: philippe@neitilatomvapen.no